Public Spaces

Do you have a space that you would like to transform? Do you have a story to tell?
As visual storytellers, we offer a bespoke service to transform indoor or outdoor spaces.  We are able to interpret briefs through a wide variety of mediums, commissions are at the core of our work here at Designs in Mind.  The benefit of a studio full of creative minds teamed with the specialist skills of individuals.
Whether you have something in mind or not, we can work with you to create something unique that we guarantee you will love. 

The Robert Jones and Agnes Hunt Orthopaedic Hospital

Stem Cell Glass Panels

 

Designs in mind were approached by Shona Richardson who wanted to create an artwork ln her husband’s memory. The work would be to commemorate the ground-breaking work undertaken by Professor James Richardson in the field of stem cell research at the Robert Jones and Agnes Hunt Hospital where he worked as an Orthopaedic surgeon and professor of orthopaedics.

Professor Richardson had impact around the world, continually encouraging, teaching and inspiring surgeons and scientists in all areas of orthopaedics. He was a pioneer and champion of cartilage repair in the UK, particularly a new biological treatment, Autologous Chondrocyte Implantation.

 

Working closely with Shona we developed the idea of creating an installation to bring attention to both body and mind whilst transforming an unused and unloved space at the RJAH to inspire, stimulate and relax staff, patients and visitors alike.
 

Taking the stem cell research completed by James at the RJAH as our inspiration, we began organising the design and construction of five glass panels, each nearly 1.5m tall. We began a series of workshops where members examined the ways that they could represent stem cells using techniques such as crochet, embroidery, paper cutting and screen printing.

 

Member’s work was collated together and used to create 5 unique designs that each represented different facets of cell regeneration. These designs were then hand screen printed onto toughened glass panels and fired so that they were weatherproof. The work was mounted into oak plinths that were then installed in the space along with new lighting, seating and shrubbery to create the new garden space.
 

The garden came together with input from The League of Friends, the Estates department at RJAH, The Mary Hignett trust fund, Designs in Mind and the Richardson Family.